artikkelmesser/utstillinger

Retrospelsmässan 2017 – sett med norske øyne

Jeg var på Retrospelsmässan første gang i 2015. I fjor var hadde de en pause, men messa var tilbake  nå i 2017.  Datoen var  29. april, sted var Göteborg.

Retrospelsmässan 2017 holt til i det som så ut til å være en lagerhall i gangavstand fra  Göteborg sentrum (Englandsterminalen).  Bilder på nett viste veldig lang kø timen før åpning.  Men da jeg og min søster  kom ca. en time etter åpning, var det ingen kø, men messehallen var tjokkfull.

Selve  gulvet i hallen hadde rekker på rekker med bord hvor det var selgere som solge spill til de fleste konsoller.  Men det var nok lettest  å finne spill til Nintendo-maskiner, noe alle selgere hadde.  Pleier som regel å være det på retro-messer.  Playstation og Xbox  er også lett å finne spill til.  Når det gjelder Sega (som jeg ser litt ekstra etter), så  er det mange selger som har det også, men langt færre enn for Nintendo.  Andre formater  er det enda vanskelige å finne til. Men dette gjenspeiler jo bare hvor populært  de ulike formatene var  her i  Skandinavia (og  Europa generelt).

Men det var ikke bare spill man kunne få kjøpt. Alt fra kopper til t-skjorter og annet merchandice, kabler, konsoller,  og kunst (Pappas Pärlor var der), bøker og en del annet.

Det var en egen fløy med mange  pinballmaskiner.  Dette var veldig gøy, siden det stort sett er på messer at jeg får spilt pinball.  Det var også et rikt utvalg av arkademaskiner; Frogger, Space Invaders,  Donkey Kong, Pac-Man og Astro Blaster for å nevne noen.

På konsollsiden var det hovesakelig Nintendo- og Sega-maskiner.  Veldig gøy det, men jeg  savnet en del mer eksotiske maskiner.  Kun en datamaskin kunne testes; Atari 1040ST. Dette var skuffende lite. Her savnet jeg både Amiga, C64, Spectrum og et vell av andre mer eller mindre kjente hjemmedatamaskiner fra 80-tallet. Her har Retrospillsmessen i Sandefjord gjort en mye bedre jobb, hvor utvalget i fjor var stor og variert.   Retrospelsmässan  2015  hadde også et bedre utvalg og mer på utstilling. Det skal sies at de hadde planlagt  en Amiga utstilling, men denne blei det i siste liten dessverre ikke noe av. Dette svarte de på en kommentar jeg la igjen på Facebook-siden deres.

Det var i tillegg speedrun for flere spill og konkurranse i både Tetris og Super Mario Bros., samt et foredrag.

Retrospelsmässan  2017 hadde  ca. 3700 besøkende og alt i alt var dette veldig gøy!

Foto:  © 2017  –  Frank Eivind Rundholt

Martin Lindell som sammen med Thomas Sunhede har skrevet boka Svensk Videospelsutveckling og holdt et foredrag om det.
Denne Mario-figuren sto på utsiden av messehallen.
Paddle Battle (1973) er en av mange varianter av spillet Pong.
Mario på Nintendo 64 og Snipp & Snapp på NES.
Playstation (den første utgaven) var også mulig å teste på messa.
Sega Saturn og NES.
Alltid gøy å spille Donkey Kong (1981) på arkademaskin.
Frogger (1981)
Det er ikke ofte jeg spiller pinball. Men når muligheten byr seg, så må jeg jo prøve. Fikk testet en del av maskinene de hadde på messa.
Pappas Pärlor lager mange flotte og stilige bilder og gjenstander i perler.
Space Invaders (1978)
Alltid gøy å spille Pac-Man (1980), men jeg er egentlig ikke så veldig god i det spillet.
En hjemmevarsjon av Pong fra 1975.
Bubble Bobble på Atari 1040ST.
En PC Engine Duo-R (1990) fra NEC.
PC-FX fra NEC. Denne maskinen kom iut i 1994.
Zool 2 på Atari Jaguar.
Arkademaskiner på rekke og rad.
Ms. Pac-Man (1981)
Pole Position (1982)
Flere pinballmaskiner
Utpå ettermiddagen var det enklere å komme seg fram mellom salgsbordene.
Famicom spill til en billigpenge.
Mye å velge i.
Her er det jeg kjøpte på Retrospelsmässan 2017.

Legg igjen kommentar