Game Boy AdvancekonsollNintendo

Tilbakeblikk… Game Boy Advance

Game Boy Advance

Jeg var veldig spent på Game Boy Advance i 2001, da den kom til Norge på forsommeren. Lanseringa hadde skjedd noen måneder tidlig i Japan og det jeg hadde lest og sett, gjorde at jeg gledet meg veldig.

Så vidt jeg husker, kjøpte jeg Game Boy Advance i lanseringsuka sammen med spillet F-Zero: Maximum Velocity. Og det var dette jeg spillet jeg spilte de første ukene. Det imponerte meg. God og rask grafikk og variert musikk. Senere samme sommer kjøpte jeg spillet Rayman Advance som hadde prøvd på Playstation tidligere.

Det er aldri helt godt å vite hvordan en ny konsoll blir mottatt når den kommer på markedet. Verken av utviklere eller spillere. Og dette gjelder selv for Nintendo. Tanken går selvsagt til Virtual Boy.

Nintendo lanserte sin første håndholde konsoll i 1989 (jeg regner ikke med Game&Watch). Og den blei veldig populær. Game Boyen solgte i bøtter og spann. I 1998 kom etterfølgeren Game Boy Color. Litt bedre hardware og i farger.

Det neste steget var større. Nintendo lanserte Game Boy Advance (GBA) i 2001. Den nye håndholdte dukket først opp i Japan i 21. mars, 11 juni i USA og vi i Europa fikk maskinen 22. juni. Lanseringa i Europa besto av hele 14 spill i en rekke genre.

Game Boy Advance er en 32 bits håndholdt med en 16.8 Mhz ARM7 prosessor. Den har i tillegg en Z80 prosessor for bakover kompatibilitet som kjører enten på 4 eller 8 MHz, det vil si originale Game Boy og Game Boy Color.

Grafikkegenskapene til GBA er også veldig gode. Oppløsningen er på 240 x 160. Noe som er en del høyere enn den originale Game Boyen på 160 x 144. Den har mulighet for 512 farger samtidig. Den har ulike grafikk modi som blant annet tilsvare Mode 7 på SNES. Det vil si skalering av bitmap som blant annet brukes i F-Zero og Mario Kart. Selv om Game Boy Advance er en 2D-maskin så viste den med blant annet spillet V-Rally 3 at den kan vise 3D grafikk også, dog er ikke dybden den tegner bildet i særlig stor, men det virker på sin måte.

Ulempen med Game Boy Advance var skjermen. Uten bakgrunnsbelysning og en skjerm som ga en del gjenskinn var spilling i ute eller i krafitg belysning uaktuelt. En del spill var også mørke, noe som kunne gjøre spilling vanskelig. Heldigvis løste Nintendo dette med Game Boy Advance SP som hadde bakgrunnsbelysning. Personlig synes jeg denne blei litt for smal for mine hender. Knappene var litt for tette. Så jeg foretrekker formfaktoren til den originale. I 2005 kom Nintendo med enda en redisign i form av Game Boy Micro. Denne mistet forøvrig bakover kompatibiliteten til Game Boy/Color.

The Legend of Zelda – A Link to the Past var det første Zelda-spillet jeg spilte. Det var en remake av SNES versjonen, men likte det veldig. Oppfølgeren The Minish Cap var veldig bra. En anne veldig stor favoritt er Advance Wars. Likte også Super Mario Advance-serien, Mario Kart Super Curcuit og Sonic Advance.

Med godt over 80 millioner solgte GBA (alle variasjoner inkludert), kan man trygt si at Game Boy Advance var en stor suksess for Nintendo.

Hva er dine beste minner fra Game Boy Advance?

This slideshow requires JavaScript.

Mulig jeg oppdaterer artikkelen etter hvert 😉

One thought on “Tilbakeblikk… Game Boy Advance

Legg igjen kommentar